TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinku z popularnych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie wyłącznie dobrze smakują, ale i są zbawienny pomysł na swoje zdrowie. Niektóre z korzyści jakie daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety efekty też mogą stanowić i szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to przyjemne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).
Truskawki toż w 90% woda, oprócz której owoce mają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Są znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we krwi
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Wada ta pochodzi z ochronnego działania owoców na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale też zmianami poziomu cukru we natur.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na wzrost liczby antyoksydantów we krwi, tym jednym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i zagranicznych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na istnienie i produkcję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zakładaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz potężnej porcji witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego sugeruje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać zatem stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole stojące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i zapoznawania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi szczególnie istotne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi istnieć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i tworzyć bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą tworzyć uczulenia.
Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie promuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na dużą ich wielkość w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie mówi się ich jedzenia postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo proste i znacznie przystępne w rodzimym świata, sezon otwiera się pod koniec miesiąca i mieszka przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo zastosować w kuchni na liczne środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa